Shelter bij Mwanza District Hospital geopend


Shelter bij ziekenhuisHet Mwanza District Hospital en Thulonkhondo Health Centre hadden grote behoefte aan een shelter voor de wachtende zwangere vrouwen en hun begeleiders. Om het bevallen in het ziekenhuis of Health Centre aantrekkelijker te maken heeft Cordaid geld ter beschikking gesteld om twee “waiting mothers & guardians” shelters te bouwen en de privacy en kwaliteit van zorg op de verloskamers te vergroten door aanschaf van noodzakelijke medische apparatuur en de verloskamers verbouwen. Door de veranderingen op de verloskamers zullen de vrouwen die in Mwanza in het ziekenhuis komen bevallen niet langer met z’n allen in een grote ruimte naast elkaar (soms op de grond) bevallen. Er worden afscheidingen gebouwd, die de privacy, hygiëne en efficiëntie enorm zal verhogen en kans op complicaties aanzienlijk zullen verkleinen.

Opening door de burgemeester van MwanzaDe shelter voor wachtende zwangere vrouwen en hun guardians (de verzorgers, die de zwangere vrouwen begeleiden en bijstaan tijdens hun ziekenhuisopname) is in de periode april mei 2010 gebouwd in 6 weken tijd. De ruimte werd officieel geopend op 11 juni 2010 door de burgemeester van Mwanza en het hoofd van het ziekenhuis. Er waren meer dan 50 zwangere “wachtende” vrouwen en hun guardians bij de opening aanwezig, welke traditioneel gepaard ging met zang en dans. Direct na de opening werd de shelter in gebruik genomen en tot op de dag van schrijven wordt deze enorm gewaardeerd door de gebruikers. Voor de verlichting van het gebouw zal het management team in Mwanza zelf zorg dragen.

Op het moment dat we dit bericht ontvingen uit Mwanza vinden er al verbouwingswerkzaamheden plaats in de verloskamers in Mwanza District Hospital. Er wordt door middel van afscheidingen tussen de verlosbedden een hygiënischere en praktischere verlosplek gecreëerd met bovendien een zekere mate van privacy gegarandeerd, wat voorheen geheel ontbrak. De verbouwing van de verloskamers in Mwanza zal nog maximaal zo’n 3 weken in beslag nemen. Hierna zal pas gestart kunnen worden met het aanbrengen van de verbeteringen in de 3 Health Centres. De maintainance officer van het ziekenhuis verwacht het gehele project ruim voor oktober 2010 te kunnen afronden. Er is deze week ook al een bestelling gedaan voor de noodzakelijke medische apparatuur bij een locale leverancier in Blantyre en naar verwachting kunnen we deze maand nog alle spullen gaan ophalen. We laten u weten wat er allemaal is aangeschaft zodra de apparatuur in het ziekenhuis is.