Werkveld Landbouw


Voormalig vrijwilliger in Mwanza: 

Eelko Dijkstra

Eelko Dijkstra werkte twee jaar als bedrijfsadviseur voor Zipatso Association of Malawi, een organisatie van en voor fruitboeren (voornamelijk citrusvruchten) in de districten Mwanza en Neno. Het werk omvat o.a. algemeen bedrijfsadvies, het geven van trainingen, het opstarten en faciliteren van irrigatie- en watermanagement projecten en het coördineren van inkomengenererende activiteiten. De kern van het werk richt zich op het collectief verbeteren van de productie en marketing van fruit en fruitgerelateerde producten. Het streven is het genereren van meer inkomen voor de circa 350 aangesloten fruitboeren (waarvan 210 vrouwen) en zodoende bij te dragen aan armoedebestrijding en verbetering van de levensstandaard in de districten. Door gebrek aan overheidssteun en moeilijke klimaatgerelateerde omstandigheden staat het verbouwen van citrusvruchten onder grote druk. Door het werk van Zipatso blijven de citrusvruchten, met in het bijzonder de ”Mwanza Tangerine“, de zoete trots van de regio! 

Zipatso Association of Malawi (Zipatso): 

Zipatso, wat in de lokale taal (Chichewa) letterlijk ‘fruit’ betekent helpt citrusboeren in het district Mwanza met het verkrijgen van toegang tot omliggende markten, het verhogen van de productie van fruitbomen en het toevoegen van waarde aan fruit door het te verwerken naar langer houdbare en meer winstgevende producten (bijvoorbeeld verse vruchtensap).

Bij de kwekerij van Zipatso wordt een ‘sterkere soort’ citrusboompjes gekweekt, de lokale trots, de tangerine (een mandarijnsoort), wordt hiervoor op een citroenstam geënt. Zipatso’s kwekerij dient tevens als leerschool voor de aangesloten citrusboeren. Eén van de irrigatieprojecten heeft er voor gezorgd dat de fruitbomen op de kwekerij nu gedurende het gehele jaar van water kunnen worden voorzien. Zodoende wordt aangetoond dat het in Malawi zeker mogelijk is meerdere seizoenen citrusvruchten te oogsten, mits de irrigatie in orde is. Normaal gesproken wordt er slechts eenmaal per jaar geoogst, waardoor een slecht oogstjaar enorme gevolgen heeft op de inkomsten en voedselvoorraden.

Naast de tangerines bezit Zipatso ook legkippen, dit zorgt voor een stabiel inkomen, ook wanneer de oogst bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden minder goed is. Met de opbrengst van de eieren is Zipatso zodoende toch in staat inkomen voor de boeren te genereren.