Landbouw


De kwekerij van ZipatsoZipatso Association of Malawi (Zipatso) is een belangenvereniging die lokale boeren ondersteunt via educatie en het verkopen van producten op de lokale markten. Er zijn zo’n 350 fruitboeren (voornamelijk vrouwen) bij de coöperatie aangesloten die hoofdzakelijk tangerines (mix van mandarijn en sinaasappel) verbouwen. Educatie vindt plaats door het creëren van ‘learning grounds’, zoals een nursery, waar nieuwe boompjes gekweekt worden. Dit proces, waarbij via enten een sterk ras van tangerinebomen ontstaat, wordt gebruikt als voorbeeld voor de boeren. Zo leren de boeren hoe zij voor hun eigen bomen kunnen zorgen. Ook kunnen de boeren deze sterke nieuwe boompjes voor een goede prijs kopen.

Daarnaast worden door Zipatso kippen gehouden. De eieren zorgen voor een stabiel inkomen het hele jaar door, ook als de oogst voorbij of slecht is. Zipatso biedt de aangesloten boeren de mogelijkheid om zelf hun gezinnen te onderhouden. Ze zijn trots op wat ze doen.

Training bij aangesloten boerenEelko: “Het is belangrijk dat vooral de boeren baat hebben bij wat we bedenken en doen. Zij moeten met de plannen uit de voeten kunnen en onze ideeën dragen. De basis van Zipatso moet stevig zijn, daarna kunnen we gaan ontwikkelen. Deze ontwikkeling willen we duurzaam maken en we willen zuinig en respectvol omgaan met de natuur.”